Creative Commons on Yhdysvalloissa vuonna 2001 perustettu voittoa tavoittelematon järjestö, joka pyrkii edistämään luovan työn tuotteiden levittämistä maksuttomien juridisten työkalujen avulla. Järjestö tarjoaa erilaisia lisenssejä, joilla voi määrätä, mitkä tekijänoikeuslain suomista yksinoikeuksista tekijä pitää itsellään ja mitkä jakaa muille. Vuodesta 2012 Creative Commonsin Suomen toiminnasta on vastannut Aalto-yliopisto.

CC-lisenssien ehdot

cc-by-large_

Nimeä (BY, ByAttribution)

Annat muiden kopioida, välittää, levittää ja esittää sinun tekijänoikeuksiisi kuuluvaa teosta sekä sen pohjalta tehtyjä muokattuja versioita teoksestasi vain, jos he mainitsevat nimesi alkuperäisenä tekijänä.

 

cc-nc-large_

EiKaupallinen (NC, NonCommercial)

Annat muiden kopioida, välittää, levittää ja esittää sinun tekijänoikeuksiisi kuuluvaa teosta sekä sen pohjalta tehtyjä muokattuja versioita teoksestasi vain epäkaupallisessa käytössä. Mikä on kaupallista ja mikä epäkaupallista on välillä epäselvää.

 

cc-nd-large_

EiMuutoksia (ND, NoDerivatives)

Annat muiden kopioida, välittää, levittää ja esittää sinun tekijänoikeusiisi kuuluvaa alkuperäistä teosta, mutta et salli muokattujen versioiden tekemistä teoksesta.

 

cc-sa-large_

JaaSamoin (SA, ShareAlike)

Annat muiden julkistaa omasta teoksestasi muokattuja teoksia vain samalla lisenssillä, jolla oma teoksesi on julkaistu.

 

 

 

Kun löydät jotain CC-lisensoitua, jota haluat jatkokäyttää, tarkista ensin, että teoksessa oleva CC-lisenssi sopii käyttötarkoitukseesi. Lisenssin ehdot voivat rajoittaa vaikkapa kaupallista käyttöä tai muokkausoikeuksia. Tarkista myös, että avoin lisenssi on uskottava.

CC-lisensoitua teosta käyttäessä on aina mainittava vähintään nämä asiat:

  • Teoksen tekijä tai tekijän nimimerkki, kuten CC-lisenssissä on mainittu
  • Linkki alkuperäiseen teokseen jos se vain on teknisesti mahdollista
  • Linkki käytettyyn CC-lisenssiin sekä lisenssin (lyhyt) nimi
  • Teoksen yhteydessä oleva tekijänoikeushuomautus (copyright notice) sekä vastuunrajoituslauseke (disclaimer) jos sellaisia on.

Lähde: Creative Commons